Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προσβάλει ένα ή περισσότερα δόντια. Η κύρια αιτία της νόσου είναι η οδοντική πλάκα (μια κολλώδης άχρωμη ταινία η οποία σχηματίζεται σταθερά πάνω στα ούλα). Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα , η κληρονομικότητα, το στρες, ο διαβήτης, τα φάρμακα, τα συστηματικά νοσήματα, οι διατροφικές συνήθειες, η εγκυμοσύνη. Στις νόσους του περιοδοντίου (ούλων) περιλαμβάνεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

pexels andrea piacquadio 3779709
pexels andrea piacquadio 3779708

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου. Τα ούλα γίνονται ερυθρά, οιδηματώδη (πρησμένα) και αιμορραγούν εύκολα. Σπάνια συνοδεύεται από πόνο ή ενόχληση. Η ουλίτιδα, συνήθως, οφείλεται σε κακή ή μη αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή νόσος εφόσον γίνει σωστή θεραπεία, εφαρμοσθεί καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι και ο ασθενής τηρεί τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.

Περιοδοντίτιδα

  • Ερυθρά, οιδηματώδη και ερεθισμένα ούλα.
  • Αιμορραγία στο βούρτσισμα ή στη μάσηση σκληρών τροφών.
  • Υποχώρηση των ούλων και παρουσία μακρύτερης από πριν μύλης δοντιών.
  • Κινητικότητα και μετατόπιση δοντιών.
  • Εκροή πύου μεταξύ ούλων και δοντιών.
  • Απόστημα των ούλων.
  • Αλλαγή στην οδοντική σύγκλειση.

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό επέκτασης της περιοδοντικής νόσου. Οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές είναι η συντηρητική και η χειρουργική Θεραπεία. Η συντηρητική αποτελείται από την σχολαστική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρα) από τις επιφάνειες των δοντιών και τις ρίζες. Με την διαδικασία της ριζικής απόξεσης, αφαιρείται ο αιτιολογικός παράγοντας που προκαλεί την υποχώρηση των ούλων και του οστού. Σήμερα, όμως, με την βοήθεια της τεχνολογίας των lasers, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας έχει γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική δίνοντας στον ασθενή πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λοιπές συμβατικές μεθόδους, όπως είναι η αντιμικροβιακή τους δράση, η συντηρητική τους προσέγγιση και η σχετικά ανώδυνη – γι’αυτόν - διαδικασία.

implants colombia

Η ουλίτιδα, που δεν θεραπεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα παραπάνω, εξελίσσεται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε περιοδοντίτιδα που αφορά σε μη αντιστρεπτή βλάβη. Οι τοξίνες, που ελευθερώνονται από τα βακτήρια της πλάκας,  ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση με αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών (ούλα και οστούν) που περιβάλλουν το δόντι. Τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι, σχηματίζοντας βαθείς θυλάκους μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι βαθαίνουν, τα ούλα και το οστούν υποχωρούν περισσότερο και τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τελικά χάνονται. Η καταστροφική αυτή διαδικασία συχνά συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα και κυρίως, σε προχωρημένα στάδια. 

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα