Μικροχειρουργική στόματος

Μικροχειρουργική στόματος

Είναι η ειδικότητα που ασχολείται με επεμβάσεις εντός της στοματικής κοιλότητας. Τέτοιες επεμβάσεις είναι οι χειρουργικές εξαγωγές δοντιών ή ριζών, η χειρουργική αφαίρεση κυστών, η εκτομή χαλινών, οι φατνιοπλαστικές, οι ουλοπλαστικές και πολλές άλλες επεμβάσεις του στόματος.

pexels andrea piacquadio 3779709
pexels andrea piacquadio 3779708

Εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη

Οι φρονιμίτες, δηλαδή οι τρίτοι γομφίοι, αποτελούν τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στην στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν το 60% αυτών δεν έχουν χώρο για να πάρουν την θέση τους μέσα στον οδοντικό φραγμό. Εφόσον υπάρχει ένδειξη, οι έγκλειστοι φρονιμίτες αφαιρούνται με την διαδικασία της χειρουργικής εξαγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λήψη πανοραμικής ακτινογραφίας και ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού.

O εγκλεισμός του φρονιμίτη είναι δυνατόν να προκαλέσει φλεγμονή στους γύρω ιστούς, δηλαδή την λεγόμενη περιστεφανίτιδα, η οποία συνήθως είναι επίπονη για τον ασθενή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των γειτονικών δοντιών και του παρακείμενου οστού, όπως ακόμα και συνωστισμό του οδοντικού φραγμού. Τα συμπτώματα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι έντονα και χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων για χειρουργική μετακίνηση

Η παραμονή ενός μόνιμου δοντιού στο οστό της γνάθου πέρα από το φυσιολογικό έχει σαν αποτέλεσμα την μόνιμη έγκλειση του. Εφόσον υπάρχει σύσταση από ορθοδοντικό, γίνεται η αποκάλυψη του δοντιού και η καθοδήγηση του με σύρματα για την επαναφορά του στην σωστή πλέον θέση. Στη συγκεκριμένη θεραπεία, υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ορθοδοντικού και του χειρουργού με σκοπό την επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας του ασθενούς.

Ακρορριζεκτομή

Είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που τα απονευρωμένα δόντια εμφανίζουν συμπτώματα πόνου, πρηξίματος και ερεθισμού της παρακείμενης περιοχής. Κατά την συγκεκριμένη θεραπεία, αφαιρείται η βλάβη και το μολυσμένο τμήμα της ρίζας του δοντιού. Ο ασθενής με αυτήν την διαδικασία, συνήθως, αποφεύγει την εξαγωγή των δοντιών, την αφαίρεση της μόνιμης προσθετικής αποκατάστασης και την περαιτέρω επέκταση της βλάβης στους γύρω ιστούς.

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα