Ενδοδοντία

Ενδοδοντία

Η ενδοδοντική θεραπεία, πιο γνωστή ως απονεύρωση, καθίσταται αναγκαία για τη θεραπεία των φλεγμονών ή καταγμάτων των δοντιών όταν αυτά επηρεάζουν τον πολφό (νεύρο) του δοντιού προκαλώντας μόλυνση ή και νέκρωση.

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία, γίνεται πλήρης αφαίρεση του πολφού, καθαρισμός και απολύμανση του πολφικού θαλάμου και των ριζικών σωλήνων και τέλος, πλήρωσή τους με ειδικά εμφρακτικά υλικά.

115cc404c6120f8a987307ea02daea08

Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί, η έλλειψη αιμάτωσης του πολφού οδηγεί στη νέκρωση των ιστών και εξάπλωση της μόλυνσης μέσω των ριζικών σωλήνων στους ιστούς γύρω από τη ρίζα του δοντιού προκαλώντας απόστημα. Η μόλυνση καταστρέφει σταδιακά το οστό γύρω από το απόστημα, καθιστώντας αδύνατο να κρατηθεί το δόντι στη θέση του, οδηγώντας στην απώλεια του. Επιπλέον, μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος επηρεάζοντας τη λειτουργία τους.

Εκτελείται τόσο στα μονόριζα (πρόσθια) όσο και στα πολύριζα (οπίσθια) δόντια.

Αρχικά, γίνεται διάνοιξη και πρόσβαση μέσω της μασητικής επιφάνειας στην πολφική κοιλότητα και στους ριζικούς σωλήνες έως το στενότερο ακρορριζικό τους σημείο. Στη συνέχεια, κάνουμε χημικομηχανική επεξεργασία του κάθε σωλήνα ξεχωριστά με σκοπό την κατάλληλη διαμόρφωση του, με εργαλεία χειρός, μηχανοκίνητα εργαλεία και διακλυσμούς με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα. Στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών, χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακούς παράγοντες για την εκτόπιση και εξάλειψη της μόλυνσης. Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας, γίνεται έμφραξη των ριζικών σωλήνων με σύγχρονο σύστημα θερμής γουταπέρκας και ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Μία μικρή δυσφορία της περιοχής μπορεί να επικρατεί τις πρώτες ημέρες μετά την ολοκλήρωση, η οποία αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Η λήψη ακτινογραφίας, μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία, κρίνεται απαραίτητη για την επιβεβαίωση της επιτυχίας. Στην τελική φάση, γίνεται ανασύσταση του δοντιού (έμφραξη) και σε περίπτωση που είναι κατεστραμμένο κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση άξονα και στεφάνης (θήκης) πορσελάνης ώστε να προφυλαχθεί από μελλοντικό κάταγμα και εξαγωγή.

Μια σωστή ενδοδοντική θεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας έως και 92%, ποσό το οποίο εξαρτάται από διάφορους παραμέτρους όπως τη μορφολογία των ριζικών σωλήνων, εάν έχει ακρορριζική αλλοίωση, αν ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, εάν υπάρχει κάταγμα ή ράγισμα και εάν η τελική αποκατάσταση είναι σωστή και αποτρέπει τη μικροδιείσδυση μικροβίων. Αν ο πόνος επιμένει μετά από δυο ή τρεις εβδομάδες, τότε πιθανόν η θεραπεία να μην ήταν επιτυχής. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη ενδοδοντικής θεραπείας.

Φροντίστε να προσπαθείτε πάντοτε να σώσετε το φυσικό σας δόντι και εφόσον ο οδοντίατρος σας προβλέπει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς είναι η καλύτερη επιλογή. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό σας δόντι. Η πρόοδος στην τεχνολογία είναι αλματώδης και διαρκής τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που το δόντι σας έχει ασυνήθιστη ανατομία ή σε περίπτωση που δεν έχει καθαριστεί σωστά ή ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχει σφραγιστεί ερμητικά, κατά την διάρκεια της πρώτης θεραπείας, ο οδοντίατρος μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα με μια δεύτερη θεραπεία.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία σε κάποιον μολυσμένο ή κατεστραμμένο πολφό, τότε συγκεντρώνεται πύον στην άκρη της ρίζας, στο φατνιακό οστό και δημιουργείται απόστημα το οποίο προκαλεί πόνο.

Η κλινική μας είναι εξοπλισμένη με ειδική συσκευή μηχανοκίνητης παρασκευής των ριζικών σωλήνων που επιτρέπει τη σωστή απολύμανση των ριζικών σωλήνων και της περιοχής γύρω από τη ρίζα των δοντιών.

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα